Ølsmagning på hollandsk

Det er måske ikke lige øl, du tænker på, når man nævner Holland, men det burde det måske være. Holland brygger litervis af lækkert øl, og det er ikke kun Heineken, der er tale om. Rundt om i Amsterdam har du rig lejlighed til at stifte bekendtskab med nogle af de hollandske mikro- og makrobryggeriers gyldne dråber, og måske finde nye favoritter til køleskabet derhjemme.

Amsterdams lokale øl
Et bryggeri indrettet i et tidligere badhus for foden af en vindmølle… Så kan det vist ikke blive mere hollandsk. Og det er præcis, hvor bryggeriet Brouwerij 't IJ (IJ Bryggeriet) er beliggende. Det lille bryggeri, der blev startet i 1985, brygger både almindelig hverdagsøl og specialøl for sæsoner og højtider - alle økologiske. Du kan komme med på en rundvisning på bryggeriet, der naturligvis inkluderer smagsprøver.

Et meget ældre Amsterdam-ølbryggeri er de Prael, der er beliggende i et historisk byhus i Red Light District. Her brygges ufiltreret, upasteuriseret øl efter flere hundrede år gamle opskrifter. Du kan, udover at smage deres øl, også nyde deres udsøgte hollandske specialiteter i restauranten til både frokost og middag.

På ølbar og restaurant De Bekeerde Suster, der er beliggende på Kloveniersburgwal i Amsterdam, kan du både nyde hjemmebryg og god mad, og endelig er der det sidste skud på stammen af Amsterdams microbryggerier, Bierfabriek, der serverer øl brygget på stedet. Rejser du med en gruppe, kan I få specielbord med eget anker.

Nu skal du ikke vrænge på næsen af en ægte Heineken øl, bare fordi du har smagt øl fra Amsterdams microbryggerier. Heineken hører stadig til Hollands øl-elite og selvom øllet ikke længere brygges i selve Amsterdam, kan du stadig få The Heineken Experience.

Øl fra resten af Holland - og verden
Hvis du går mere op i selve øllet end at besøge bryggerier, så byder Amsterdam på et stort udvalg af velassorterede - og hyggelige - ølcaféer, hvor du kan sidde i fred og ro og smage dig igennem alverdens øl.

Det naturlige vil være, at du starter med de hollandske øl, og intet sted er bedre til det end t’ Arendsnest på Herengracht, der har specialiseret sig i øl fra hollandske bryggerier. Her er ikke mindre end 350 forskellige øl at vælge imellem, så her kan du sagtens få det meste af en dag til at gå.

Når Holland er klaret, er det tid til naboen, og øl eksperten, Belgien. Drop indenfor på f.eks. De Zotte på Raamstraat eller Café Belgique på Gravenstraat, der begge tilbyder et rigt udvalg af belgisk øl tilsat både mad og live musik.

Selvom øl fra andre lande blegner en anelse i forhold til hollandske og belgiske øl, er de dog stadig repræsenteret i Amsterdam. In de Wildeman på Kolksteeg har et stort udbud af internationale øl på både flaske og fad, mens Beer Temple har specialiseret sig i øl fra USA.

Proost - og god fornøjelse!

 

Oplevelser: