Rikjsmuseum (Nationalmuseum)

Det imponerende Rijksmuseum

Der er altid en andægtig stilhed, når du nærmer dig Rembrandts mesterværker på Rijksmuseum. Har du set andre malerier fra samme tid, forstår du hurtigt hvorfor. Samtidige kunstneres upersonlige og glansbilledagtige gengivelser af velstående købmænd og deres familier blegner totalt ved siden af Rembrandts værker, hvor arbejdet med detaljen og sans for lys og skygge giver billederne både liv og sjæl, så de fremstår mere troværdige og nærværende.

Møllerens søn fra Leiden opnåede hurtig popularitet, da han kom til Amsterdam og fik et væld af opgaver, som gav ham velstand. Det enorme maleri Nattevagten, som hænger på Rijksmuseum, er fra 1642, og det blev kulminationen på Rembrandts egen guldalder.

Andre mestre fra det gyldne århundrede så som Frans Hals og Vermeer er også repræsenteret i Rijksmuseums righoldige samling af guldalderkunst.
Men Rijksmuseum er meget mere end hollandsk verdenskunst. Det består også af en omfattende samling, som fortæller om Nederlandenes storhedstid i primært 1600-tallet.

Ud over malerierne, som de rige købmænd bestilte hos kunstmalerne, illustrerer porcelæn, møbler, våben, sølvtøj, dukkehuse og skibsmodeller m.m. den velstand, som prægede landet i almindelighed, men Amsterdam i særdeleshed.

Oplevelser: