Juleferie i Amsterdam

Uanset om du hører til dem, der bare vil væk fra julestress og -jag, eller om du ønsker at fejre julen et andet sted end hjemme i Danmark, er Amsterdam det perfekte mål for en juleferie.

Da man i Holland ikke fejrer julen på samme tidspunkt som os, vil du ikke ankomme til en totalt helligdags-lukket by. Amsterdam holder åben hele julen, og de kan - trods andre traditioner - stadig finde ud af at fejre ”vores jul”.

Samtidig er Amsterdam en by, der i sig selv oser af julecharme og julehygge, og du vil ikke mangle steder for hverken juleshopping eller små hyggelige caféer til kaffepauserne. Lad din næse lede dig i retning af duften af ristede kastanjer og gran, og du vil være sikker på ægte julestemning - Prettige feestdagen!

Amsterdams juletraditioner
Den hollandske jul starter allerede i midten af november. Her ankommer Sinterklaas (julemanden) fra sit hjem i Spanien til Amsterdam med båd og rider derefter på sin hvide hest gennem Amsterdam fulgt af alle sine hjælpere (sorte Peter), hornorkestre og festligt klædte paradedeltagere.

Langs hele ruten står Amsterdams børn og venter på at hilse på julemanden og håber, at de har opført sig godt nok i årets løb til, at han ikke tager dem med hjem til Spanien. Turen ender ved Amsterdams rådhus, hvor borgmesteren byder Sinterklaas velkommen og erklærer julen for startet.

I Amsterdam (og resten af Holland) forstår man at fejre, når der fejres skal. Julen strækker sig fra Sinterklaas’ ankomst til Sinterklaas-dag den 5. december. Det er den dag, der minder mest om vores juleaften.

Her samles familierne og udveksler gaver, og om aftenen sætter alle børn deres støvler ved pejsen, så de i løbet af natten kan fyldes med juleslik. Derefter går man så over til den mere traditionelle julefejring, som vi kender det. En lang og festlig julefest, der byder på lidt for enhver smag og overbevisning.

Amsterdams julelys
Allerede i november tændes julelysene i Amsterdams gader. I centrum er gader, forretninger og private hjem udsmykket med julelys, der gør en gåtur efter mørkets frembrud til noget helt ekstraordinært og særdeles julestemningsfremkaldende. Og husk så lige at gå forbi juletræet på Dam Square, hvor 40.000 elektriske lamper lyser pladsen op i hele december. 

Juledagene i Amsterdam
En juleferie i Amsterdam byder på meget mere end juleshopping og ristede kastanjer. Du kan finde et fantastisk udbud af teater, shows og klassiske julekoncerter, og har du henlagt juleferien til selve julen, kan du finde flere restauranter, der har julemiddag på menuen - nogle endda med tilhørende show. Du kan finde flere oplysninger om en festlig aften i Amsterdam til jul her.

Oplevelser: